UAS

Geschiedenis

UAS (Unmanned Aerial System) in de volksmond drones genoemd, bestaan eigenlijk al heel lang. Het is door de moderne technologie op micro niveau dat het civiele gebruik van drones een enorme vlucht heeft genomen. Overal worden de toepassingsmogelijkheden ontdekt voor de inzet van drones. Technisch is er van alles mogelijk, het is nu aan de klanten om te ontdekken wat er allemaal al kan.

Drones kunnen bijzonder snel en efficient gebieden, objecten of constructies in beeld brengen en dat ook nog eens op een bijzonder veilige manier. Er hoeven geen helicopters meer te vliegen, geen hoogwerkers ingezet of ‘access-roping’ waarbij klimmers met touwen er op af gaan.
Omdat Eyewings ook over custom build drones beschikt die we zelf hebben ontwikkeld en gebouwd, hebben we de kennis en kunde in huis om de meest diverse instrumenten onder de drone te hangen. Net wat u nodig heeft en in beeld gebracht wilt hebben.

Daarnaast zijn wij al vele jaren actief in deze jonge markt. Eyewings zat in de kopgroep van bedrijven die als eerste volledig EuroUSC zijn gecertificeerd voor RPAS (remotely piloted aircraft system) operaties. Zowel onze teamleden als drones.
Sinds begin 2022 wordt de wetgeving op Europees niveau gelijkgetrokken en wordt er niet meer over RPAS, maar UAS gesproken. Eyewings beschikt inmiddels over de nieuwe Operational Authorisation (OA)-vergunning voor de categorie SPECIFIEK. Deze vergunning is geldig in heel Europa.

Nederland

In Nederland bestaan er nu drie categoriƫn voor gebruik van drones:

  • OPEN
  • SPECIFIEK
  • GECERTIFICEERD

Er wordt daarbij, in tegenstelling tot in het verleden, geen onderscheid meer gemaakt tussen commercieel of niet. Er wordt nu gekeken naar gewicht, spanweidte en snelheid van de drone en of er een camera op aanwezig is of niet.

Voor meer informatie kunt u terecht op de site van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

Op de pagina werkgebieden kunt u zien dat Eyewings als OA-houder, op een aantal belangrijke terreinen extra bevoegdheden heeft als het gaat om de inzet van UAS.